עולם הציפורים הוא עולם מדהים, שונה, יוצא דופן וקיים הרבה לפני שהיו פה בני אדם.
מדינת ישראל היא ‘תחנת הביניים’ בעולם הציפורים, היא משמשת כמקטע מנוחה ומעבר עבור קרוב -300 מינים שונים של ציפורים, כלומר מיליונים של עופות נודדים לאירופה מאפריקה ובחזרה במהלך חודשי הסתיו והאביב.
אבל, יש גם כאלו שחיות כאן איתנו, אמנם הן לא משלמות ארנונה אבל נוכל לראות אותן בכל מדרכה, צומת, גג ועץ.
אלו הן ציפורים אורבניות בישראל. ציפורים עירוניות בהן אנחנו נתקלים בכל יום אבל בעצם כמעט ולא יודעים עליהן כלום,
זאת אומרת עד עכשיו- חלק ראשון בסדרה:
נעים להכיר: יונה
ונתחיל, איך לא, מהיונה. אולי הציפור הכי אורבנית בישראל, ובעולם.
היונה המפורסמת ביותר היא כמובן היונה הלבנה, זאת שנח שלח כדי להביא הוכחה ליבשה ולכך שהמבול חלף.
אז נכון, רוב היונים לא לבנות וסוחבות בפה חתיכת פיתה יבשה ולא עלה של זית, אבל בכל זאת הנה מספר דברים שחשוב לדעת עליה:
• השם המלא שלה היא “יונת הבית” (Feral Pigeon), האורך הממוצע שלה הוא 32 ס”מ והיא במקור הייתה בכלל יונת סלעים שעברה ביות והתפשטה בטבע. כיום קשה מאוד להבדיל בין השתיים.
• איך נזהה אותה: גודל בינוני, חזה גדול וזנב קצר, ראש מעוגל שמשתלב עם הצוואר, מופע הנוצות הוא לרוב אפור עם פס שחור על אברות הכנף, אבל הן יכולות להופיע במגוון צבעים ו”כתמים” של שחור, אפור, חום, כתום, בורדו ולבן.
רגליים ורודות, ציפורניים שחורות והחזה נפוח ובולט במגוון צבעי ירוק וסגול זוהרים אצל הבוגרים
• המדע עוד לא יודע להסביר זאת במדויק, אבל יונים מזהות את המקום שבו הן בקעו וגדלו ויכולות לנווט את עצמן חזרה ממרחקים של אלפי קילומטרים! ההנחה כיום היא שליונים יש מעין “מצפן פנימי” שמסייע להן לנווט בצורה מדויקת למדי.
בזכות הכישרון הנדיר הזה, והעובדה שהן מהירות מאוד ויכולות לשאת משקל ממוצע של 8% ממשקל גופן הפך אותן לשירות הדואר למרחקים הראשון בהיסטוריה, ובעצם גם לאחת החיות המחמד הוותיקות והחשובות ביותר.
• יונים הרבה יותר חכמות ממה שהפרופגנדה התקשורתית מציגה אותן: יונים תועדו עפות לפי הנתיבים בכבישים כדי לאתר מקורות מיושבים עם מזון, הן ניתנות לאילוף, הן מזהות את הבעלים שלהן ויכולות להבדיל בשם שלהן לשל אחרות,
ובמחקר שבוצע בשנת 2015 באוניברסיטת קליפורניה התגלה שהן אפילו יכולות להבדיל בין גידולים סרטניים ושפירים. ואתם חשבתם שכמה דיסקים תלויים על חוט יבהילו אותה…
• בגלל חכמתן וכישורן הרבים, היונים הן פשוט, איך נגיד את זה יפה… מטרד.
בשונה מרוב הציפורים האורבניות בישראל, היונים יכולות ואוהבות לקנן בבתים ולגרום להרבה רעש ולכלוך (למרות שהן נחשבות כנקיות מאוד!) במיוחד בתקופת הקינון וגידול הגוזלים, ושלא לדבר על הלשלשת שמשתלשלת לה בכל מקום. במידה וגם לכם יש בעיות עם יונים מומלץ להתייעץ עם מדביר אקולוגי על הרחקתן בצורה הכי אפקטיבית שתהיה טובה לכל הצדדים וכיצד להימנע מהגעתן בעונה הבאה, אחרת הן פשוט ימשיכו לבוא.
אז בפעם הבאה שאתם רואים יונה, זרקו לה איזו מילה טובה, בכל זאת, שכנה.