מכת חום היא מצב מסכן חיים עבור כלבים, ולא רק בקיץ. אז מה בדיוק נוכל לעשות? כיצד נוכל לזהות מכת חום בכלבים – במאמר שלפניכם.
קודם כל, מהי מכת חום?
מכת חום היא שם כולל לפגיעה מערכתית של הגוף בעקבות היפרתרמיה – גופו של הכלב לא מצליח לווסת את החום שבגופו ועקב כך נגרם נזק למערכת כלי הדם.
ובמקביל מתחילות להופיע פגיעות אשר מתגברות ומחמירות במהירות כמו פגיעה במערכות הקיום (לב, עיכול, כבד, ריאות) פגיעה מוחית ואף מוות.
גם אם זיהינו את סימנים בזמן וטסנו מהר למרפאה, סיכויי ההישרדות של הכלב וחזרה לתפקוד מלא קלושים מאוד.
ולכן הפתרון הטוב ביותר הוא לדעת ממה נגמרת מכת חום, להכיר את התסמינים ולדעת מה עלינו לעשות אם במקרה ראינו כלב עם חשד ממכת חום.
ממה נגרמת מכת חום אצל כלבים?
ובכן, הגורם העיקרי הוא חוסר המודעות שלנו. כי בשונה מבני אדם, מערכת הוויסות של הכלבים עדינה מאוד ומתקשה לעמוד בטמפרטורות או לחות גבוהה.
מצבים שבהם כלב יכול להימצא בסכנה למכת חום: בילוי של שעות ארוכות ללא צל כמו למשל בחוף הים או בטיול, שהייה בחצר או בבית ללא אזור מוצל ומאורר, שימוש במחסום פה שעות ארוכות ואפילו להשאיר את הכלב ברכב.
זכרו – מכות חום קורות לאורך כל השנה! במיוחד במדינה חמה ולחה כמו שלנו. גם יום אביבי ויפה עלול להיות מסוכן.
כיצד כלבים שומרים על חום גוף תקין?
בשונה מבני אדם, כלבים אינם מזיעים, אלא משתמשים במערכות וויסות חום שונות: הלחתה והפרשת רוק ד יחד עם הרחבת כלי דם דקים באוזניים, בכפות הרגליים ולאורך הגוף.
למערכת הוויסות לוקח זמן בעוד שמכת חום יכולה להיגרם תוך 20-10 דקות בודדות.
האם יש כלבים שרגישים יותר לחום?
כלבים הסובלים מעודף משקל, כלבים פחוסי אף (פיקינז, בולדוג, פג וכד’) וכלבים עם בעיות רפואיות עלולים לקבל מכת חום במהרה גם שהטמפרטורות בחוץ אינן גבוהות.
גם כלבים שאינם נמנים ברשימה הזאת עלולים להיפגע מחשיפה ממושכת לטמפרטורות ולחות גבוהה – למשל כלבי עבודה ושמירה וכלבי חצר.
מהם הסימנים?
מעבר לשימוש מאסיבי של מערכת הוויסות, הכלב יראה סימנים משתנים של חום (מעל 41 מעלות), עייפות קיצונית, רעידות יובש, הקאות, שלשולים, חוסר תאבון ובמקרים קיצוניים
גם הפרשות דמיות, עוויתות ועילפון. לא כל הסימנים מופיעים ולא לפי הסדר הרשום, לכן במידה ויש ספק – אין ספק! צרו קשר במהרה עם מרפאה וטרינרית.
מה ניתן לעשות במקרה של מכת חום?
קודם כל לדאוג להעביר את הכלב לאזור מוצל וקריר ולבדוק את טמפרטורת הגוף. אם הכלב פעיל ניתן לנסות לתת לו מעט מים.
חשוב להוריד את טמפרטורת הגוף בהדרגה ולא בבת אחת כדי להימנע מגרימת שוק או זעזוע במערכות הגוף.
ניתן להשתמש גם במוצרי עזרה ראשונה לוויסות חום הגוף עד שתוכלו להעביר את הכלב לבדיקה יסודית ולתמיכה במערכות הגוף באמצעות ניטור ועירוי ורידי.
אך הדרך הטובה ביותר היא פשוט להיות מודעים – אל תתנו לכלב להיות במאמץ פיזי לאורך זמן ללא צל ומים, דאגו שלכלב תהיה האפשרות לווסת את חום הגוף (כמו הורדת מחסום הפה באזור מוצל ושקט),
ולא לצאת לטיולים ארוכים בצהריים בימי האביב והקיץ החמים.