מדוע “מלך העופות”? מה ההבדל בין נשר לעיט? מדוע הוא בסכנת הכחדה ומה הקשר שלנו לתנ”ך? כל התשובות לפניכם:
1. נעים מאוד – נשר, לא עיט
אמנם גם נשר וגם עיט הם עופות דורסים, אך התנהגותם ואורח חייהם שונים לחלוטין. בעוד שהעיט הוא עוף דורס שחי לבדו (או עם בת זוגו), צד מהאוויר ובעל מבנה גוף המתאים לתעופה ולתקיפה, הנשר נחשב כ’אוכל נבלות’ (למרות שתמיד יעדיף בשר טרי), חי בלהקות ובעל מבנה גוף הבנוי יותר למסעות ארוכים וליכולות הישרדות בתנאים קשים.
מתקשים להבדיל? זכרו שרוב מיני הנשרים הם “קירחים”, ישנן נוצות קטנות ופלומות שעוטפות את הראש והצוואר. הנשר גם גדול יותר מעופות דורסים אחרים.
2. הנשר מלך העופות – לא סתם
הנשר הוא אחד ממיני העופות הנפוצים ביותר מבחינת הפריסה העולמית. כלומר, תוכלו למצוא לפחות מין אחד של נשר בכל יבשת למעט אוסטרליה ואנטרקטיקה.
נכון ל-2022 קיימים כ-23 מיני נשרים ברחבי העולם, שחצי מתוכם מצויים בסכנת הכחדה.
נשר הוא עוף גדול: אורכו יכול להגיע מעבר למטר ומוטת הכנפיים החזקות שלו (האורך בין קצה כנף אחת לשנייה) יכולה להגיע קרוב ל-3 מטרים! ולמרות גודלו המרשים הוא שוקל לא יותר מ-8 ק”ג. מה שהופך אותו לציפור קלה מאוד לתעופה ולדאייה.
ולמרות שהמונח “אוכל נבלות” גורם לנו לקרינג’, יכולת העיכול המרשימה שלהם, הכוללת קיבה חזקה במיוחד ואפשרות לאכול גם בשר רקוב או ישן, תורם מאוד למאזן האקולוגי בעולם. תחשבו על הנשר כמו הציפור האחרונה שיוצאת מהחדר וצריכה לנקות את הבלגן של כל שאר החיות כדי שיישאר נקי.
3. הוא נמצא בסכנת הכחדה בישראל
נכון ל-2022 קיימים פרטים בודדים של נשרים החיים בדרום הארץ באזור מדבר יהודה ודרומית לו ובצפון באזור הכרמל. ולמרות שישנם נשרים שחולפים בארץ כחלק ממסע נדידה ברחבי חצי האי ערב ואפריקה, מעטים בוחרים לקנן אצלנו.
הסיבות העיקריות להכחדתן היא בני האדם. בין אם זאת התחשמלות מעמודי חשמל לא תקינים, גדרות חשמליים ואף צייד והרעלה משנית – מניחים פגר של בע”ח בתוספת רעל כפתיון עבור תנים וזאבים, והנשר ניזון משאריות הפגר או מבע”ח שהורעל ומת.
4. אחד הציפורים המפורסמות בתנ”ך
ישנן עדויות ותיאורים רבים על נשרים ברחבי ההיסטוריה, הספרות ובתנ”ך (ויקרא י”א, שמות י”ט, דברים ל”ב, משלי כ”ג, איוב ל”ט ועוד.) הנשר מופיע כתיאור לחוזק, אצילות, השגחה עליונה וסוף החיים.
למרות איך שזה נראה, נשר אינה ציפור “רעה”. ואם לא נשמור על הטבע אנחנו עלולים לאבד אותה. לכן שמרו על הסביבה ובכך תשמרו גם עליו.