כיום הדרך הנפוצה והנוחה ביותר להאכיל את החיית המחמד שלנו היא באמצעות גרגירים של מזון יבש לכלב או לחתול, כל גרגיר מכיל אחוזים שונים של חלבון (מיצוי הבשר) בגזרותיו השונות, סוגים שונים של דגנים, ירקות ופירות, צמחי מרפא, וויטמינים ומינרלים. הגרגירים שבמזון היבש מגיעים במגוון צבעים, גדלים, צורות ומרקמים לפי העדפות של כל בע”ח. אפשר לחשוב על זה כמו ארוחת צוהריים מלאה בצלחת: מנת חלבון – כלומר הבשר, הפחמימה – התוספת, הירקות והמים.
הדרך הנכונה לקרוא את רשימת המרכיבים
הידעתם שלסדר בו כתובים הרכיבים יש משמעות? ככל שהרכיב נמצא ראשון ברשימה כך זה אומר שהוא מרכיב מרכזי יותר במזון. לדוגמה – אם רשימת הרכיבים כוללת “עוף, קמח עוף או שארי בשר, תירס, אפונה ותוספים” אז העוף, הרכיב הראשון ברשימה, הוא הרכיב העיקרי שנמצא במזון היבש לכלב או לחתול. אגב, ככל שיש יותר רכיבי חלבון מן החי וכמות מועטה של דגנים מלאים כך איכות המזון נחשבת גבוהה יותר. כדי לספק חלבון מן החי משתמשים בבשר שמעובד במספר דרכים שונות עד שהוא מגיע כגרגיר בשק. הדרכים הנפוצות הן בישול והקפאה של הבשר ודחיסתו לתערובת, בשר מלא (כולל איברים ועצמות) מרוקן מנוזלים גרוס לקמח בשר אשר נטמע בתערובת המזון היבש, וישנם ‘שארי בשר’ שכוללים בעיקר חלבון המגיע מה”שאריות” שרובינו לא נוהגים לאכול בצלחת… זהו גם מקור טוב של חלבון, אך מן הסתם פחות איכותי מבשר שלם.

עכשיו בוא נדבר רגע על חלבון
קודם כל אנחנו צריכים להבין מהו חלבון. חלבון הוא בעצם אוסף של חומצות אמינו שניתן להפיק ממקור מהחי או הצומח. חומצות אמינו חשובות מאוד ומסייעות לחיית המחמד (וגם לנו) “לפקח ולתחזק” את תאי הגוף, לחזק את המערכת החיסונית, להזין את השרירים, לסייע לצמיחת הפרווה, העור והציפורניים. או במילים אחרות חלבון זה הרבה יותר מרק הלבן של הביצה…
בשקי מזון יבש לכלבים וחתולים החלבון יכול להגיע מגוון רחב של מקורות, החלבון מגיע מן החי ונוצר ממגוון סוגים של בע”ח – עוף, הודו, בקר, כבש, דגים, צבי, חזיר ואף יען (!), לכל אחד מסוגי הבשר הללו קיימים יתרונות שונים, חלקם מתאימים יותר לכלבים בעלי אלרגיות עוריות וחלקם עשירים יותר בשומן יותר עבור בע”ח פעילים במיוחד.
רגע, אבל כמה חלבון הכלב או החתול שלנו צריכים?
רוב המזונות היבשים לכלבים וחתולים מכילים כמויות מדודות של חלבון, גם כדי לשלב יותר רכיבים בכל גרגיר וגם בכדי לקבוע את דרגות האיכות של המזון. אחוז החלבון המומלץ במזון יבש לכלבים ינוע בין 10% ל-30% בממוצע, שאחוז החלבון יורד עם הגיל ומוחלף ביותר מקורות של סיבים ושומן. אצל חתולים המצב קצת שונה, הם לרוב יותר פעילים וגופם דורש יותר מזון יבש שעשיר בחלבון כדי לשמור על פעילות תקינה, ולכן אחוז החלבון במזון יבש לחתולים ינוע בין 25% – 35% בממוצע, כשגם כאן הגיל משחק תפקיד חשוב. בנוסף נהוג גם לשלב לחתולים מזון רטוב (שימורים) כדי לתת תוספת של חלבון ונוזלים.
רק לפני שאתם רצים לקנות לחיית המחמד שלכם חטיפי ואבקות חלבון, קחו בחשבון שצריכה מוגזמת של חלבון, או צריכה של חלבון שאינו נעכל טוב בגוף, יכולה לגרום לבעיות עוריות, דלקות, שלשולים חריפים, הקאות ולבסוף גם להתייבשות. לכן קודם כל התייעצו עם התזונאי או הווטרינר לגבי סוג החלבון וסוגי המזונות היבשים המומלצים ביותר לחיית המחמד שלכם.
בחלק השלישי נעבור בקצרה על שאר הרכיבים ונסכם מה צריך לבדוק על שק המזון.
לחלק הראשון – ההבדל בין דרגות האיכות השונות
